Suomeksi

Saunakonsepti

sauna_from outside

Sauna on rauhoittumisen, puhdistumisen ja rentoutumisen tila. Puu, vesi ja lämpö ovat saunan tärkeitä peruselementtejä, jotka ovat suunnittelumme lähtökohtia. Haluamme kunnioittaa työssämme saunan perinteitä ja korostaa saunomisen tuomaa hyvää oloa. Saunamme tilava sisäosa ja pehmeät löylyt houkuttelevat saunojaa viettämään tilassa pidempiäkin aikoja. Yksinkertainen ulkoasu sekä valaistus auttavat keskittymään omiin aisteihin, tuntemaan veden, lämmön ja puun tuoksun sekä nauttimaan rauhassa niiden tuomasta puhdistavasta tunteesta.

Saunan rakenne on kuin väärinpäin käännetty tuohikori, jonka seinämää raottamalla avautuu saunan sydän. Tuohesta punottu ulkokuori suojaa intiimiä ja rentouttavaa tunnelmaa, kuten tuohi suojaa koivurungon ydintä.

_

Rakenne

structure

Seinärakenteen jokainen tuohi on leikattu yksitellen oikeaan kokoon ja ommeltu ohuilla tuohinaruilla sopivan pituisiksi nauhoiksi lopullista punosta varten. Rakenteen taustalla ovat ajatukset puukehikon päälle kankaasta tai pressusta rakennetusta telttasaunasta sekä lappalaisten kotasaunasta, jossa on maalattia. Telttasaunassa on käytetty myös kahta kangasta päällekkäin eristyksen parantamiseksi. Saunamme tuohipunoksesta koostuva kevyt kuori on korotettu irti maasta puisen runkorakenteen avulla, joka kulkee kaksikerroksisen punoksen sisällä. Valo kulkeutuu saunaan lattianrajassa olevan kapean aukon kautta korostaen saunan keveää rakennetta. Runkorakenne koostuu seinä- ja kattoelementeistä, jotka mahdollistavat saunan purkamisen osiksi.

Tuohta on käytetty Suomessa vuosisatojen ajan rakentamisen ja pienesineiden materiaalina. Sen uskotaan lisäksi parantavan ihmisten hyvinvointia erilaisten ominaisuuksiensa avulla. Tuohi sisältää runsaasti luonnon omia lääkkeitä, jotka muiden tuohen yhdisteiden kanssa karkottavat homeitiötä ja puhdistavat ilmaa. Yksi tuohen ominaisuus on sen hyvä lämmöneristävyys: tuohen sisällä kylmä pysyy kylmänä ja kuuma kuumana. Pinta on vettä hylkivä ja sitä voidaan kevyesti pestä vedellä. Tuohen sisältämä koivuhartsi estää sen lahoamista.

_

Saunakalusteet
furniture

Saunan sisällä, tilan keskellä, ovat saunomiseen liittyvät peruselementit puu, vesi ja lämpö. Massiivihaapalankuista valmistettu vesiallas ja sen päälle laskettavat liikuteltavat laudetasot muodostavat yhdessä kiukaan kanssa saunan ytimen. Tasakorkealle lauteelle voi nousta sen kolmelta sivulta ja laiturimainen rakenne mahdollistaa monenlaisen istumisen ja oleskelun. Lauteella voi esimerkiksi maata tai istua nauttien veden vilvoittavasta tunteesta laskemalla jalat altaaseen. Suuri allas korostaa saunomiseen kuuluvaa vesielementtiä jatkamalla tunnetta järven läheisyydestä.

Kiuas on linjassa altaan sivun kanssa, joka suojaa saunojaa kiukaan poltteelta. Kiuas on valmistettu yhteistyössä Mondex Oy:n kanssa suunnitelmiimme perustuen ja sen koko on laskettu niin, että se riittää lämmittämään saunan sisätilat. Kiukaan ulkoasu on hyvin minimalistinen ja materiaalina on harjattu RST-pelti. Löylykauhana toimii laakea kämmenen kaarta mukaileva massiivihaavasta sorvattu kelluva lautanen.

Vilvoittelemaan voi siirtyä saunan ulkopuolelle puiselle penkille, joka toimii myös säilytystilana saunojien tavaroille.Vesialtaan, laudetasot, löylykauhan sekä ulkokalusteen valmisti piirustustemme mukaan hienopuusepänliike Koivusipilä.

_

ladle

bench

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s